Най-честите грешки са ниска концентрация, агресивното шофиране и високата скорост

Всеки трети шофьор у нас е санкциониран поне веднъж в годината. Това показват данните на Индекса за безопасно шофиране, изготвен от един от най-големите застрахователни брокери у нас.

У нас шофьорите са около 2,8 милиона. Изследванията и статистиката на Пътна полиция показват, че 95% от катастрофите стават заради човешка грешка. Най-честите грешки на шофьорите  са – ниската концентрация зад волана, агресивното шофиране и високата скорост.

БЕЗ ТЕЛЕФОН ЗАД ВОЛАНА: КАТ провежда акция, глоби грозят нарушителите

Разсейването зад волана често става причина за дописването на нови и нови жертви в черната статистика. Според изследването по-често зад волана се разсейват жените, висшистите, софиянците, тези с по-слаби автомобили и хората, които карат по-рядко.

„Ниската концентрация се дължи на това, че ние мислим за други неща, докато караме. Голям проблем е разсейването с електронните устройства”, обясни Яна Спасова.

Екип на NOVA и автомобилният състезател Димитър Илиев направиха два експеримента. И двата доказват едно нещо - няма как да правим две неща едновременно.

Докато обучава хората, Димитър често вижда една и съща грешка.

„Хората, които имат по-висока самооценка, са по-склонни да се разсейват, няма по-опасно от рутинното шофиране, младите хора са сред едни от най-разсейващите се”, обяснява Димитър Илиев.

Грешките ни на пътя не остават незабелязани.

ШОФЬОРИ БЕЗ КНИЖКА: Какви трябва да са наказанията?

„Безспорно и категорично скоростта е най-честото нарушение”, обяснява Мария Ботева от Пътна полиция.

Агресивни са по-често мъжете на пътя, тези с по-скъпи коли и тези, които са по-натоварени в работата си. С по-висока скорост карат мъжете, по-ниско образованите и тези с по-високи доходи и по-скъпи коли.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.