Опозицията бойкотира пленарното заседание

Фалстарт на пленарния ден в парламента. Депутатите не успяха да съберат кворум, за да започне пленарното заседание. Големият препъни камък отново се оказа опозицията, но от парламента отсъстваха и депутати от управляващото мнозинство.

Общо 115 депутати се регистрираха, при необходими минимум 121. В кулоарите на парламента опозицията се закани да не се регистрира, докато не се получат оставките на вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. Намекнаха, че няма да се регистрират дори следващата седмица, когато трябва да бъде обсъден и гласуван Бюджет 2019.

Управляващите пък намекнаха за финансови санкции, които да бъдат налагани на депутатите, които отказват да работят.

Парламентът започна работа със закъснение поради липса на кворум

„Не бих искал да коментирам това поведение, при всички случаи то е в нарушение на правилника. Съобразно правилника би следвало да се наложат санкции. Аз имам предвид освен политическата санкция, всеки наш избирател да направи съответната оценка, имам предвид и финансовата санкция. Санкция в размер на припадащото се дневно възнаграждение”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

„Питайте от Сараите какво се случва. Както виждате нещата оттам тръгват, и от БСП. Явно са тръгнали към разруха на България. Трябва да седнем и да говорим иначе тръгва надолу, целта е разруха. Те могат да искат самоубийството на цялата група, на Симеонов”, коментира Валентин Касабов от Обединените патриоти.

„Първо е задължение на управляващите да осигурят кворум. Ние сме категорично против този начин на приемането на бюджета, който е скандален и не е европейски. Ние няма да влезем в зала, докато не изпълнят и нашето искане да се понесе политическа отговорност от човека, който обиди най-беззащитните - майките на деца с увреждания. Ако той не подаде оставка, трябва да подаде цялото правителство. Днешният ден е много показателен - трагедия, не могат да се съберат, хванали са се за гушите. Да си отиват”, заяви проф. Румен Гечев от БСП.

„Аз мисля, че и г-н Симеонов, и г-н Каракачанов, като нови депутати в пленарната зала ще осигурят кворума. Така че, нека министър - председателят се вслушва в призивите ни и призивите на майките на деца с увреждания. Двама нови депутати ще бъдат добро попълнение на Народното събрание”, коментира Хамид Хамид от ДПС.

„За нас тези парламентарни хватки са непонятни и неразбираеми. Ние сме тук, за да работим и считам, че това е една подигравка с хората, които са ни гласували доверие. Мен ме е срам, че съм народен представител”, заяви Пламен Христов от ВОЛЯ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.