След Раднево миньори и енергетици излизат на протест и в София

Миньори и енергетици излизат на протест в София. Митингът се организира от синдиката КТ "Подкрепа". Работещите в „Мини Марица-изток" и ТЕЦ "Марица-изток 2" вчера са събраха в Раднево с настояване за яснота как ще продължи да работи енергийният комплекс.

Миньори и енергетици протестираха пред "Марица-изток"

Ако комплексът затвори, ще останем без ток. Ако случайно имаме, той ще бъде безбожно скъп. Няма алтернатива и никой няма да ни предложи ток на по-ниска цена от тази, която произвеждаме”, заяви в „Здравей, България” президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

„По темата енергетика има образувана една коалиция от потърпевшите страни и ние настояваме България да бъде част от нея. Сред засегнатите страни са Германия и Полша”, допълни той.

ТЕЦ "Марица изток 2" може да затвори, ако не плати за вредните емисии

„Миньорите и енергетиците ясно казаха за какво се борят. Искат бъдеще за енергийното сърце на България. Там се произвежда около 45% от електроенергията”, коментира от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров, допълвайки, че предстоят срещи с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Тази мантра, че ТЕЦ-овете цапат е лъжа. Цапаме с въглищата и дървата в домакинствата. Еврокомисията има наказателна процедура срещу България заради фините прахови частици, които са над нормата. Ако има негативно решение с въглищните централи, това цапане ще стане доста по-голямо. Тоест екологичният аргумент не действа”, заяви Димитров.

Теменужка Петкова: Няма да поставим енергийната система в риск

Той е на мнение, че ако няма устойчиво решение на въглищните централи, България няма да издържи на никакъв друг сценарий за осигуряването на ток. Президентът на КНСБ допълни, че ако до февруари няма решение, следващият протест ще бъде в Брюксел.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.