Повечето водещи европейски първенства вече използват тази система

Системата за Видео асистент рефер (ВАР) ще бъде въведена в Шампионската лига от началото на елиминационната фаза идната пролет, потвърдиха от УЕФА. По-рано тази година от европейската футболна централа обявиха, че видео повторенията ще влязат в най-престижния клубен турнир от следващия сезон, но в крайна сметка това ще се случи още от осминафиналите на тазгодишното издание на надпреварата.

Повечето водещи европейски първенства вече използват ВАР - немската Бундеслига, испанската Ла Лига, италианската Серия А и френската Лига 1, а клубовете от Висшата лига наскоро гласуваха системата да влезе в елита на Англия от следващия сезон. Като допълнение ВАР ще бъде използван и за финала на тазгодишното издание на Лига Европа, който ще се проведе в Баку на 29 май, както и във финалите на Лигата на нациите, които ще се състоят в началото на юни в Португалия, пише БГНЕС.

Кои са съперниците на България за Евро 2020?

"Готови сме да използваме ВАР по-рано от първоначалните планове и сме убедени, че ще бъде благотворно за турнирите под нашата егида, тъй като ще осигури допълнителна помощ на съдиите и ще позволи да бъдат редуцирани грешните решения", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин.

Главният проблем за въвеждането на ВАР в Шампионската лига досега бе недостатъчният състав от сътрудници за работа със системата. На Мондиала в Русия това лято видеоповторенията помогнаха да се преразгледат няколко очевидно грешни решения на арбитрите и въпреки първоначалните опасения се видя, че играта става по-справедлива с използването с тази система.

От следващия сезон ВАР ще се използва в Шампионската лига още от фазата на плейофите, както и в мача за Суперкупата на Европа. Очаква се системата да бъде въведена в груповата фаза на Лига Европа от началото на сезон 2020/21.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.