От няколко месеца тя е генерален секретар на партията

56-годишната Анегрет Крамп - Каренбауер наследява Ангела Меркел като председател на Християндемократическия съюз, съобщава Ройтерс. 

"Не съм се родила канцлер и председател на партия. Време е за отваряне на нова страница".  С тези думи Меркел откри конгреса на Християндемократическия съюз, който трябва да определи неин приемник.

ЕВРОПА СЛЕД МЕРКЕЛ: Сътресения или възход?

Анегрет Крамп - Каренбауер беше с най-големи шансове преди гласуването.  От няколко месеца тя е генерален секретар на партията. Репутацията й е на спокоен анализатор и проницателен политик. На първия тур тя не получи достатъчно гласове и в момента се очаква резултатът от второто гласуване.

Другият кандидат беше 63-годишният Фридрих Мерц - милионер и бизнесмен. Един от големите играчи в партията, който се отказва от политиката заради разногласия с Меркел. Адвокат по професия, той прави кариера в частния сектор и има близки връзки с Америка.

Още на първия тур на гласуването отпадна министърът на здравеопазването Йенс Шпан. Бивш банкер, силно консервативен, католик, хомосексуалист - Шпан е човек, когото мнозина не харесват.

С емоционална реч, германският канцлер се сбогува като лидер на управляващите Християндемократи.

„За мен, в този последен период е много важно да допринеса за успеха на ХДС, като запазя националните политически отговорности”, каза Меркел.

Ангела Меркел за поредна година е най-влиятелната жена в света

Промените в климата, европейското единство и Brexit  бяха основните теми в речта на Меркел. Тя беше прекъсвана многократно от аплодисменти, а на финала й делегатите аплодираха на крака в продължение на 6 минути.

Сега е време да отворим нова глава. Днес, в този час, в този момент съм изпълнена с едно преливащо усещане - благодарност. За мен беше удоволствие. За мен беше чест. Благодаря ви”, каза в заключение канцлерът.

А след като произнесе последната си реч като лидер на ХДС, канцлерът се просълзи.  И днес тя намекна, че предпочита за свой наследник премиерът на провинция Саарланд - Анегрет Крамп-Каренбауер.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.