Руското министерство на отбраната твърди, че бунтовниците са изстреляли гранати с хлор на 24 ноември

САЩ обвиниха Русия, че е помогнала за изфабрикуването на история за това как сирийските бунтовници са използвали химически оръжия като претекст за нарушаването на крехкото примирие, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Руското министерство на отбраната твърди, че бунтовниците са изстреляли гранати с хлор на 24 ноември в държания от правителството град Алепо. Според тях около 100 сирийци са били хоспитализирани с различни дихателни проблеми.

Най-малко 100 души са пострадали при химическа атака в Алепо

САЩ съобщи, че има достоверни източници, според които това е лъжа и че всъщност сирийския режим е бил този, който е изстрелял гранатите.

„САЩ са сериозно притеснени, че правителството е имало контрол над нападнатия обект, което им е помогнало да изфабрикуват проби и да замърсят обекта преди цялостна проверка от Организацията за забрана за химическите оръжия (ОЗХО)“, пише в изявление на говорителя на държавния департамент Робърт Паладино.

„Ние предупреждаваме Русия и режима да не се намесват в предполагаемото място на атака и ги призоваваме да подсигурят безопасността на независимите разследващи, за да може виновните да бъдат държани под отговорност“, пише още Паладино.

Той каза, че Русия и Сирия „използват случая, за да подкопаят доверието и да прекратят разследването за Идлиб“, последното убежище на бунтовниците и джихадисти воюващи с режима на Асад.

Въздушни удари поразиха сирийската провинция Идлиб

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.