Президентът и съпругата му се срещнаха с американски военни

Американският президент Доналд Тръмп и първата дама Мелания се появиха изненадващо на посещение на американските военни в Ирак. Това се случи дни след като държавният глава нареди пълно изтегляне на контингента от Сирия и на част от присъствието в Афганистан.

Тръмп пристигна в авиобазата Рамщайн в Германия на връщане от Ирак

Тръмп увери военните в Ирак, че няма планове за изтегляне от там и базите ще послужат като плацдарм при евентуална нова намеса в Сирия.

"Нашето присъствие в Сирия никога не е било планирано с отворен край. Нито пък сме имали намерение да е постоянно. Преди 8 години пратихме войници, които трябваше да останат 3 месеца, но така и не си тръгнаха. Сега слагаме край на това. Казах на генералите още преди година и половина, че се изтегляме. Те искаха отсрочка. После още една отсрочка. Сега им казах: „Край! Отсрочките свършиха, правим го по друг начин”, заяви Тръмп.

Тръмп заяви, че няма да изтегля американските войски от Ирак (ВИДЕО+СНИМКИ)

Обявеното изтегляне от Сирия стана повод за оставката на военния министър и донесе на Тръмп много критики от съюзниците на Вашингтон. Трусовете във властта обаче не попречиха президента и съпругата му да си направят селфита в базата Ал Асад и да попеят.

"Дойдохме в Ал Асад за да ви благодарим за всичко, което правите, за да бъде Америка сигурна, силна и свободна”, заяви американският президент.

От съображения за сигурност, пътуването на първото семейство беше обвито в секретност.

„Ако бяхте видели през какво трябваше да преминем със затъмнения самолет, с всички капаци на прозорците затворени, без никаква светлина. Пълна тъмнина. Никога не съм виждал такова нещо. Дали съм се притеснявал? Разбира се, че се притеснявах", добави президентът на САЩ.

Тръмп и Мелания са останали в Ирак около 3 часа, обясниха от Белия дом.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.