Съдбата на 35 жители на входа все още не се знае

Четирима души загинаха, а 35 се водят за изчезнали при взрив на газ в жилищен блок в Русия. 28 души са били ранени при експлозията рано тази сутрин в индустриалния град Магнитогорск в Урал. Четирима от пострадалите са настанени в болница.

Експлозията е станала в ранните часове на деня в апартамент на втория етаж. Чул се силен взрив, всичко се разтресло. Ударната вълна е била толкова силна, че е избила стените и на съседните входове.

„Помислихме, че има земетресение. Излязох на терасата и видях, че в апартамент на втория етаж на този блок гори пожар. Дори на нашия блок всички стъкла са избити. Цялото остъкление на балкона излетя”, сподели един от оцелелите.

Повече от 1100 души живеят в пострадалия блок. Експлозията е нанесла щети на 48 апартамента от общо 600 апартамента.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Първо чух трясък. После видях голямо огнено кълбо и накрая взрив”, казва друг от живеещите в блока.

Всички жители на пострадалия блок са евакуирани, а спасителните екипи обследват конструкцията на блока и тепърва ще трябва да преценят дали да разрешат на обитателите да се върнат по домовете си.

В Магнитогорск спешно пристигна президента на Русия Владимир Путин.

Първоначалният оглед не е установил неправомерно боравене с газопреносната инсталация в мазето на блока, тъй като имаше съмнения, че неоторизирани дейност там може да е причината за експлозията.

Жилищна сграда рухна след взрив на газ в Русия

Правителството на Русия ще предостави цялата необходима помощ на пострадалите при трагедията в Магнитогорск, заяви премиерът Дмитрий Медведев.

Министър-председателят увери в разговор по телефона губернатора Дубровски, шеф на местния оперативен щаб, че "ще бъдат взети всички необходими решения за подпомагане на пострадалите".

Дубровски докладва на руския президент Владимир Путин и на премиера за ситуацията и мерките, вземани от властите на региона.

Газова експлозия отнесе няколко етажа на блок в Русия, трима загинаха (ВИДЕО)

Магнитогорският металургичен комбинат ще отпусне хуманитарна и финансова помощ на пострадалите от експлозията, съобщи шефът на борда на компанията Виктор Рашников. 

Комбинатът е предоставил техника, спасителни екипи и доброволци за аварийните работи на местопроизшествието, посочи той.
Във връзка с трагедията в Магнитогорск празничното новогодишно обръщение на губернатора към жителите на Челябинска област няма да бъде излъчено по телевизията, съобщи пресслужбата му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.