Теофил Трети беше приветстван от десетки вярващи и от представители на палестинските власти

Йерусалимският патриарх Теофил Трети пристигна във Витлеем, на Западния бряг, където в полунощ ще отслужи тържествената рождественска литургия в църквата „Рождество Христово“, съобщава Ройтерс. Патриархът беше приветстван от десетки вярващи и от представители на палестинските власти.

Намаляват звука от джамиите в Йерусалим

Тази година палестинските християни решиха да бойкотират рождественската литургия в знак на протест срещу решението на църквата да продаде земи на еврейски заселници.

Гръцката православна църква е един от най-големите частни собственици на земя в Светите земи и през последните няколко години предизвика доста спорове сред палестинците и израелците с опитите си да продаде част от активите си на частни инвеститори.

Според израелски медии част от доста противоречивите сделки включват имоти в Източен и Западен Йерусалим, както и имоти в пристанищните градове Кесария и Яфа. Според църквата продажбата е наложителна, за да могат да се изплатят няколко дълга, натрупани през последните години. До момента земята беше предоставяна под аренда с дългосрочни договори на местни жители.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.