Тя се барикадира в хотел, отказвайки екстрадиция

18-годишно момиче от Саудитска Арабия се барикадира в хотелска стая на летището в Банкок и отказа екстрадиция. Младата жена беше задържана от властите в Тайланд, докато се опитва да стигне със самолет до Австралия. Твърди, че семейството й ще я убие.

18-годишната Рахаф Мохамед ал Кунин се снима с телефона си в хотелска стая до барикадираната врата и разпространява видеото в социалните мрежи. Запечатала е и моментът, в който тайландските власти се опитват да я изкарат от стаята и да я върнат с полет до Кувейт.

Рахаф твърди, че е обект на домашно насилие и че ако я върната при семейството си, ще бъде убита. Отрекла се е от исляма и иска да живее в държава, където може да се образова и да работи, каквото пожелае. Опитва се да стигне до Австралия с трансфер през Банкок.

Арестувана е, след като баща й уведомява саудитските власти, а те - службите в Тайланд. При ареста е иззет паспортът на Рахаф. Организацията Амнести интернешънъл обяви това за нарушаване на човешките права, а от Хюман Райтс Уоч призоваха властите в Тайланд да осигурят достъп на служител на ООН да саудитката.

Местните власти осигуриха среща на Рахаф със служител на ООН, който успява да я накара да излезе извън хотелската стая.

Заради отричането от исляма Рахаф може да бъде съдена за вероотстъпничество в родината си - престъпление, което може да доведе до смъртна присъда. Заплашват я и обвинения в тероризъм, тъй като е накърнила репутацията на кралството. Може да бъде арестувана и за неподчинение на баща си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.