Те настояват от споразумението не бъде премахнат т.нар. "предпазен механизъм"

Северноирландската партия, която подкрепя правителството на малцинството на премиера Тереза Мей, категорично предупреди, че ще гласува в парламента против нейната сделка за Brexit, освен ако от споразумението не бъде премахнат т.нар. "предпазен механизъм", предаде Ройтерс.

200 депутати призоваха Мей да изключи Brexit без сделка

Говорителят за Brexit на Демократичната юнионистка партия Сами Уилсън определи като "прах в очите" предложението на Лондон да предостави на законодателното събрание на Северна Ирландия правото да гласува против новите правила на ЕС, ако предпазният механизъм влезе в сила след Brexit. Неговото предназначение е да не допусне "твърда граница" между британската провинция и членуващата в ЕС Република Ирландия, ако двете страни не успеят да постигнат бъдеща търговска сделка.

"Гардиън": Тереза Мей все още не е спечелила достатъчна подкрепа за споразумението за Brexit

"Единственото, което може да ни накара да променим позицията си, е предпазната клауза, както по отношение на Обединеното кралство като цяло, така и по отношение на Северна Ирландия, да отпадне от споразумението", каза той.

Уилсън, който е един от 10-те депутати на партията, подкрепящи правителството на Мей, подчерта, че неговата позиция не се различава от тази на останалите му колеги. 
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.