Тя очаква допълнителни уточнения за междуирландската граница

Великобритания ще напусне Европейския съюз на 29 март, заяви премиерът Тереза Мей в отговор на призив на депутат да не допуска отлагане на Brexit, предаде Ройтерс. 
Вестник "Дейли телеграф" цитира три неназовани източника от Брюксел, според които представители на британските власти "правят сондажи" и "опипват почвата" за евентуално отсрочване на влизането в сила на член 50 от Лисабонския договор, който описва условията за напускането на ЕС.

Тереза Мей не получи подкрепата на северноирландския си съюзник за сделката за Brexit

Пред членовете на Камарата на общините Мей каза, че очаква от Европейската комисия "допълнителни уточнения" за оспорвания ангажимент да се запази отворена междуирландската граница след Brexit, съобщи ДПА.

200 депутати призоваха Мей да изключи Brexit без сделка

Британският премиер каза, че след като преди месец отложи гласуването на сделката в парламента е контактувала с лидери на ЕС. По думите й тези дискусии са показали, че е възможно да се внесе повече яснота по темата за границата между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия. Тя добави, че обсъждането на въпроса ще продължи през следващите няколко дни. 

Тереза Мей подчерта, че иска гаранции от ЕС, че договореното за границата, което предвижда различни търговски условия за Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство, няма да бъде в сила за постоянно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.