Семейството, с което живее, има официалната регистрация на дивото животно, издадена от държавата

Административен абсурд. Каракалът, който беше заснет да се разхожда из Пловдив, се оказа отглеждан законно. Семейството, с което живее, ни показа официалната регистрация на дивото животно, издадена от държавата. В същото време, обаче, отглеждането му се оказва и незаконно, защото никой не може да има в дома си дива котка.

През 2017-та година Анелия Канчева купува каракал от развъдник в Чехия. Докато каракалът Гръм се излежава вкъщи, Анелия е на работа. Макар че и тук животното има собствен, издран офис-стол.

Рис се разходи по улиците на Пловдив (ВИДЕО)

„Той обожава стопанина си, той те следва, обича да ходи на разходка, привързва се към хората, не към дома. Той става сутрин, носи си сам каишката в устата, иска на разходка”, разказва стопанката му Анелия Канчева.

Именно при една самоинициирана разходка дивата котка привлече вниманието към себе си. 

„Той знае да отваря врати с лапата, но явно по някакъв начин е схванал, че и прозорецът се отваря по същия начин, отворил си е и си е направил една разходка, след което се прибра”, добавя Канчева.

Според закон не можеш да си отглеждаш дива котка у дома.

„В закона за защита на животните има забрана за отглеждане на всички видове диви котки, които включват всички котки с изключение на домашната котка.  Има възможност да го е купила легално в чужбина, защото може легално да се закупи, но не може легално да се внесе в България”, обясни Явор Гечев от Организация за защита на животните "Четири лапи".

Анелия Канчева обаче  показа на екипа на NOVA официална регистрация от Министерството на околната среда и водите - с вида на животното, подпис и печат на регионалната инспекция.

От екоинспекцията потвърдиха, че са издали регистрационна карта през 2017 г., но по Закона за биологичното разнообразие. Година по-късно я отменили заради Закона за защита на животните.  Твърдят още, че са пратили писмо до собственичката, че каракалът няма валидна регистрация. Опитвали да намерят жената и на посочен адрес, но без успех. Според закона каракалът трябва да бъде в зоологическа градина или спасителен център.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.