Кога е възможно да стане това и какви са глобалните предизвикателства пред ЕС?

България в Еврозоната през 2022 година. Тази прогноза даде в специално интервю за NOVA комисарят за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Eврото се роди на 1 януари 1999-а като виртуална валута за безкасови разплащания и счетоводни цели. В банкноти и монети на пазара то се появи три години по-късно. Празнични фойерверки озариха небето над Европейската централна банка във Франкфурт. Хора в различни краища на Стария континент се наредиха на опашки пред банкоматите, за да пипнат с ръце новите банкноти, символ на проекта за европейска интеграция. Днес 19 държави в Европейския съюз използват тази валута и образуват общност, известна като Еврозона. Извън нея остават седем страни-членки: Хърватия, Унгария, Чехия, Полша, Швеция, Румъния и България. Кога ще въведем общата парична единица и 20 години по-късно стана ли еврото синоним на криза? Отговори на тези въпроси даде европейският комисар за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис.

Домбровскис: 2022 г. е възможната година за присъединяване на България към Еврозоната

„Въпросът дали България е готова за приемане на еврото обсъдих с българските власти по време на визитата си във вашата страна. Още през юни миналата година Европейската комисия публикува доклад, в който заключи, че България изпълнява всички критерии, с изключение на един - условията за обмен. Страната ви изпълнява фискалните критерии, тези, свързани с бюджетния баланс и публичния дълг, критерия за лихвения процент. Днес присъединяването на България към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз. Ако всичко е в ход, решението за влизането на България в ERM II би трябвало да бъде взето през третото тримесечие на тази година”, заяви еврокомисарят за еврото Валдис Домбровскис. По думите му за приемане на еврото са нужни най-малко 3 години.

Той допълни, че еврото е валута, която би улеснила икономическия растеж в България.

„Тенденциите в Еврозоната и европейската икономика са за доста силен икономически растеж. Около 2 % растеж в по-голямата част на Европа. Имаме рекорден брой хора, които работя. Безработицата е на нива отпреди кризата. Навлязохме в седма година на икономически растеж. Ако трябва да обобщя, в добри икономически времена сме. Разбира се, не можем да се заблуждаваме, че този възход ще продължи вечно. Икономиката е циклична. След период на растеж идва лек спад, после пак растеж. Затова трябва да сме подготвени за следващия икономически шок”, каза още Валдис Домбровскис.

Според него Brexit няма да окаже огромно влияние върху икономиката на Европейския съюз.

Цялото интервю гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.