Николас Мадуро отказа да организира нови избори

Водещи европейски сили, сред които Франция, Германия, Великобритания и Испания, признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. Това стана, след като Николас Мадуро отказа да изпълни ултиматума на Европейския съюз и да насрочи президентски избори. България не е изразила позиция, но външният министър Екатерина Захариева вече призова за нови президентски избори във Венецуела.

Ефектът на доминото - близо 10 от европейските столици излизаха с твърда позиция на страната на Хуан Гуайдо и го признаха за временен държавен глава.

Първа реагира Франция. В туит, президентът Еманюел Макрон пише, че венецуелците имат право да изразяват мнение свободно и демократично.

Протести срещу Мадуро по света, Тръмп не изключва военна намеса във Венецуела (ВИДЕО)

"Днес установяваме контакт с европейските ни колеги да преформулираме искането и да създадем контактна група, която да подпомага прехода в страната - не да бъдем неутрални", каза Жан-Ив льо Дриан - министър на външните работи на Франция.

Британският външен министър реагира в Туитър, а в рамките на посещението си в Япония германския канцлер Ангела Меркел беше категорична: "До вчера не бяха свикани президентски избори. Ето цащо Гуайдо сега е човекът, с който разговаряме и от който очакваме да започне изборен процес възможно най-бързо”.

Самият Мадуро отхвърли ултиматума на Европа и вместо президентски обяви предсрочни парламентарни избори.

"Не приемаме ултиматуми от никого", каза той.

Мадуро предупреди, че Венецуела е на прага на гражданска война.

"Спри, спри, Доналд Тръмп! Правиш грешка и ще си нацапаш ръцете с кръв. Нека се уважаваме или искаш да повториш Виетнам и в Латинска Америка?", коментира още той.

Николас Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори

Натискът върху Мадуро се увеличава и от страна на държавите в Латинска Америка. Срещу европейските позиции се обяви Русия. Кремъл обвини държавите в намеса във вътрешните работи на Венецуела.

България не трябва да подкрепя ултиматума на няколкото европейски държави към Венецуела. Това обяви в специална позиция президентът Румен Радев. Според него направеното предложение за обща европейска позиция не води до решение на конфликта, защото "ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират  възможностите за преговори".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.