Мястото е известно в целия свят със своята многообразната архитектура

Прага е градът, в който буквално може да си направиш вана с бира, да опиташ вкусен джолан или да се разходиш по романтичния Карлов мост. Годините не успяват да отнемат от атмосферата му. Колкото повече време минава, толкова повече славата му пленява всеки, дръзнал да докосне сърцето на Прага.

Разположената на река Вълтава чешка столица е известна в целия свят със своята многообразната архитектура, съчетаваща барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и още и още. Прага е признат за един от най-красивите градове в света.

По калдъръмените улички и броеницата от мостове е пълно с туристи от цял свят. Книгата на рекордите на Гинес определя Пражкия дворец като най-древния замък в света.

АРЖЕНТИНСКАТА ВЕНЕЦИЯ: Ел Тигре - приказна разходка сред стотици водни канали

Храдчани или Пражки Храд  е най-големият дворцов комплекс в света. Някога резиденция на чешките крале, то днес е резиденция на президента на Чехия. Пристрояван и разширяван, днес замъкът е съвкупност от огромната катедрала “Свети Вит”, дворци, високи кули и манастири - всичките в различни архитектурни стилове.

„Смятам Прага за един от най-красивите градове на планетата. Затова с удоволствие идвам тук. Това място е пропито от история и вдъхновение. Прага и този замък са много подходящо място за разходки, при които човек да изпита нови емоции, които да ти помогнат при по-нататъшните професионални ангажименти", каза предприемачът Максим.

Разходката около китните улички с пъстри къщи в района на двореца е задължителна. По каналите на река Вълтава се промъкват романтични корабчета, пълни с туристи, които искат да се потопят в архитектурния разкош или да видят от друг ъгъл великолепния Карлов мост. Той свързва храдчани със стария град.

Мостът получава името си едва през 19-ти век. Кръстен е на бохемския крал Карл  IV, който полага при полагането на първия камък.

Мостът е като галерия на открито - украсен с десетки скулптури, създадени от най-добрите майстори от едно време. 

Петра - едно от новите 7 чудеса на света (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)

Според легендите при изграждането на моста са използвани хиляди яйца. Хората вярвали, че така ще бъде още по-здрав. Около кулите, пазители на моста, ще срещнем розовите гълъби, които са същинска атракция и привличат погледите на всички.

Пражкият часовник е третият астрономичен часовник в света и най-старият, който функционира и днес. На всеки кръгъл час стотици туристи се струпват пред кулата, за да видят  „разходката на апостолите“. Фигурките на дванадесетте апостоли и други същества се въртят, а най-забележимото сред тях е това на смъртта, която е представена като скелет, „посичащ“ времето.

Часовникът представя и движението на слънцето и планетите, разположението на зодиакалните съзвездия и броят на часовете дневна светлина всеки ден. Жителите на Прага вярват, че ако часовникът спре, то огромно нещастие ще застраши града.

Прага предлага и вкусни специалитети. Сред апетитните произведения на кулинарното изкуство са и сладките фунии, пълни с течен шоколад или всякакви други лакомства. Чехия е страната на първо място в света по консумация на бира. Тя предлага не само богат избор на пиво, но и невероятни спа приключения като това да се потопиш в цяла вана от бира, а щом ожаднееш направо да си сипеш една халба за разкош. Както се казва бирата тече направо от чешмите. Честита баня на късметлиите, потънали в кехлибарената напитка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес