За поредна година кметът забрани планираното факелно шествие в памет на ген. Христо Луков

Луковмарш в столицата. Предстои 16-ти поред поход в памет на генерал Христо Луков - спорна личност в българската  история. Той е смятан за герой и патриот от едни, за антисемит и човек, силно повлиян от нацизма от други.

През 1932-ра година генерал Луков е избран за лидер на Съюза на Българските национални легиони – младежка патриотична организация, която подкрепя политиката на Германия и е обявена за фашистка от комунистическата партия.  Организатор на шествието днес е Български национален съюз.

За поредна година кметът на София Йорданка Фандъкова забрани планираното факелно шествие в памет на Луков. През седмицата тя каза, че е съгласувала само поставянето на цветя пред  паметната плоча на генерала.  Организаторите и тази година обжалват забраната.

СДВР  ще предприеме всички мерки, за да не се стигне до напрежение или сблъсъци по улиците на София. Това увери министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Планирани бяха и контра прояви в отговор на Луковмарш- протест под наслов „Без нацисти по улиците ни!” и манифест „Заедно срещу езика на омразата”. В Министерския съвет ще се проведе среща под надслов „Заедно за България, заедно за Европа”. Ще участват представители на правителството, на организацията на евреите в България „Шалом”, дипломати, посланици и учени. Те ще обсъдят съвместното сътрудничество между държавните институции и еврейската общност за утвърждаване на среда, свободна от езика на омразата и нетолерантността. След срещата ще бъде подписан манифест срещу езика на омразата -  инициатива, която цели да повиши чувствителността на обществото към проявите на расизъм, антисемитизъм, ксенофобия, дискриминация и агресия към различните.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.