Посланията са срещу Юнкер, че е привърженик на незаконна миграция

Отново напрежение между Унгария и Брюксел. Правителството в Будапеща стартира кампания срещу евроинституциите с плакати и билбордове по улиците на столицата. Посланията са срещу председателя на комисията Жан-Клод Юнкер, че е привърженик на незаконната миграция.

Плакати на милиардера Джордж Сорос и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. А надписът гласеше: "Вие също имате право да знаете какво Брюксел ни готви!". 

"Кампанията ни е насочена срещу председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и американския бизнесмен Джордж Сорос, които според нас, искат да променят плановете за мигрантите, което ще застраши Унгария", каза говорителят на правителството в Унгария Гергели Гюлас.

Меркел напълно подкрепя Юнкер срещу Орбан

Будапеща обвинява Юнкер, че иска да наложи презаселване на мигранти по задължителни квоти и да позволи имиграцията с мигрантски визи.

"През последните 5 години нас ни смятат за провал на визията за Европа. Но Европейската комисия не може да прехвърля на друг отговорността за това, какво се случва в Европа", заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас.  

Последва незабавна реакция от Брюксел.

"Шокиращо е, че подобна абсурдна теория на конспирацията е станала официална. Няма конспирация. Няма "те". Има само Европейския съюз и Унгария на една маса. Не е вярно, че ЕС подкопава защитата на националните граници, точно обратното", каза Скинас.

Роденият в Унгария милиардер Джордж Сорос от доста време е проблем за дясното правителство на Виктор Орбан. Миналата година фондацията му "Отворено общество" напусна Унгария, а университетът му в Будапеща се готви да се премести във Виена.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.