Честит празник, българи!

България отбелязва 141-вата годишнина от Освобождението си от турско робство. Празнични церемонии и тържества има в цялата страна.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИЧНИЯ 3 МАРТ НА ШИПКА ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НИ

На историческия връх Шипка, най-българският паметник посрещна хиляди патриоти, които отдават почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и отбелязват 141-вата годишнина от Освобождението на България.

101 каба гайди озвучиха Шипка в празничния ден (ВИДЕО)

За честването на място пристигна и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. „Саможертвата на всички, които са дали живота си за свободата на България, ще помним поколения българи и ще възпитаваме децата си с тази памет", каза тя.

Председателят на НС: Шипка ни обединява!

 По-рано в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” се състоя литургията по повод 141 години от Освобождението.

България празнува на Шипка (ВИДЕО)

Бяха отслужени Молебен за здравето и преуспяването на българския народ и Панихида за всички войни, дали живота си за българската свобода по време на Руско-турската освободителна война. 

Актьорите от „Хъшове” на връх Шипка (ВИДЕО)

Националният флаг бе издигнат тържествено над паметника на Незнайния воин по време на церемонията за 141-годишнина от Освобождението на България.

Официално честване на 3 март пред Паметника на Незнайния войн в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев прие Почетния гвардейски строй. Българският трибагреник беше донесен от четирима гвардейци и издигнат тържествено под звуците на националния химн. Бяха произведени и 20 артилерийски салюта в знак на почит за издигането на националното знаме. Беше положен венец на паметника на Незнайния воин в памет и признателност на загиналите за Освобождението на България.

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Стотици бяха гражданите, дошли да наблюдават тържествената церемония и да поднесат своите цветя, да отдадат почит към героите. Присъстваха представители на властта – депутати, министри, представители на висшето духовенство, начело с патриарх Неофит. Пред сградата на Администрацията на президента на Република България, се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

СНИМКИ ОТ СМЯНАТА НА ПОЧЕТНИЯ ГВАРДЕЙСКИ КАРАУЛ ВИЖТЕ ТУК

По-рано в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” се състоя литургията по повод 141 години от Освобождението. Бяха отслужени Молебен за здравето и преуспяването на българския народ и Панихида за всички воини, дали живота си за българската свобода по време на Руско-турската освободителна война.

Старозагорци отново изминаха пътя-поклон до хълма „Бранителите на Стара Загора“ в шествие с националния флаг. 300-метровото знаме за поредна година беше пренесено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града.

300-метров трибагреник на празничното шествие в Стара Загора (ВИДЕО)

В Копривщица отбелязаха 3 март с традиционна възстановка на посрещането на руските войски. Родолюбиви българи развяваха гордо родния трибагреник.

В Копривщица отбелязаха 3 март с възстановка на Oсвобождението на града (ВИДЕО)

Ликът на Паисий Хилендарски, пробудил народа за национално възраждане с "История славянобългарска", поведе празничното шествие за Трети март в Добрич. Колоната увлече деца и възрастни под наслова "Първите" и с портретите на Неофит Бозвели, Васил Априлов, Петър Берон, Раковски, Левски, Ботев и други просветители, църковни деятели и водачи на национално-освободителното движение. Ученици развяха националния трикольор и копие на Самарското знаме.

Ликът на Паисий Хилендарски поведе шествието в Добрич

Пътят от пристанище Бургас до Българово изминаха жители на морския град и всички българи, които искаха да отдадат почит към загиналите за свободата на България. 

Българовското шествие тръгна от Морската гара в Бургас (ВИДЕО)

Кулминацията на честванията ще бъде в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка.  Тържествената заря-проверка започва в 19.00 часа в небето над площад "Народно събрание". Тогава президентът Румен Радев ще произнесе слово. От 19.30 ч. в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава.

12-метров трибагреник се развя от крепостта Овеч в Провадия (СНИМКИ)

Българи изработиха 15-метров трибагреник за празника (ВИДЕО)

ПРАЗНИЧНО: На ски в народни носии (ВИДЕО)

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.