Коментират IT експертът Иван Аржентински и говорителят на НАП Росен Бъчваров

„Наредба 18” поставя редица проблеми пред българския бизнес. Това не е поредната смяна на касови апарати. Даже това е дребен въпрос спрямо това, което може да предизвикат проблемите със софтуера ,с електронния бизнес и с всички фирми, които имат по-сложни бизнес процеси. Това каза IT експертът  Иван Аржентински в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

„Въвеждат се толкова тежки регулации, че на практика белият бизнес е в силно затруднена ситуация да ги приложи. На практика това е излишна свръхрегулация”, беше категоричен той.

Мобилно приложение следи за неплащане на данъци 

Говорителят на НАП Росен Бъчваров заяви, че регулацията е необходима.

Срив в новата система за касовите апарати

Всяка година, около половин милиард лева изтичат под формата на неплатени данъци. Въпросът е къде е точно балансът между свръхрегулацията и минималните изисквания. Точно затова срокът беше удължен, за да може процесите да бъдат изяснени и правилата да бъдат спазвани, защото неплащането на данъци не е отговор”, каза той и добави, че новите изискванията не са проблем за малкия бизнес.

„Истината е, че промени в бизнес модела са необходими и ако те се правят консенсусно с разумни законови промени в край на краищата ще бъде постигнат желания ефект”, добави той.

Бъчваров уточни, че има три важни срока за въвеждането в изпълнение на наредбата. До края на март месец  всяка компания, която има регистрация по ДДС и неизползва въпросния софтуер  трябва да си подменят касовите апарати.  До края на март трябва да се сменят и физическите касови устройства, а до края на септември месец всеки, който ползва и софтуер, управляващ касов апарат или фискален принтер вече има възможност да промени този софтуер.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си