Учителите за притеснени за безопасността на децата

Спор за училищен двор. Причината - заведение до 7 СУ "Седмочисленици" в София. Според общината, теренът е частна собственост. Според ръководството на училището, то е в техния двор. Учителите са категорични, че не искат в съседство да има питейно заведение. 

Дискриминация в училищен стол в Айтос?

"Категорично училищен двор. Кръчма недопустимо в рамките на двора на училището", каза зам.-директорът на 7 СУ "Св.Седмочисленици" Румяна Бърдарова.

"Парадоксът е, че теренът не е заграден и попада в рамките на училищния двор", каза арх. Влади Калинов - директор на Дирекция ”Общински строителен контрол” в Столична община. Теренът попада в зона, защитена от закона за културното наследство и вече е бил ограждан. "Не може двете неща да се сближават и да се взаимопроникват, защото училището ще стане кръчма. Не искам това да се случва и затова водим тази битка", заяви директорът на "Общински строителен контрол" Влади Калинов. Спорът за правата върху терена, който се припокрива с част от двора на училището, продължава от години.

"Беше изградена една масивна ограда, която нямаше строителни книжа, за която направихме процедура по Закона за устройство на територията. Тя беше дълго оспорвана, на няколко съдебни инстанции, потвърдена от Върховния административен съд. Ние изпълнихме заповедта, като махнахме оградата", заяви арх. Калинов.

 Училищните власти били силно обезпокоени от присътвието на строителни работници. "Снощи имах личен разговор с г-жа Фандъкова, която заяви, че ще направи всичко възможно дворът на училището да запази целостта си", добави Бърдарова.

Актът за общинска собственост на училището е от 1992 година, а претенциите на ръководството за правата върху спорния терен могат да бъдат удовлетворени по съдебен път.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.