Моделите „Боинг 737 Макс” са спрени временно от полети

Екипажът на катастрофиралия „Боинг 737 Макс 8” на Етиопските авиолинии не е успял да контролира самолета, въпреки изпълнените процедури. Пилотите са следвали нееднократно всички процедури на производителя на самолета преди катастрофата. Това става ясно от предварителния доклад от разследването на катастрофата, който беше публикуван от правителството, съобщава Би Би Си.

Заведоха първи иск срещу "Боинг" за катастрофата в Етиопия

"Екипажът е изпълнил нееднократно всички процедури, представени от производителя, но не е успял да контролира самолета", обяви министърът на транспорта Дагмавит Могес.

В изявление, изпълнителният директор на Етиопските авиолинии Теволде Гебремариам заяви, че е "много горд" от "високото ниво на професионално представяне" на пилотите.

Какви може да са причините за катастрофата с "Боинг 737 Макс 8"?

Катастрофата със самолета „Боинг 737 Макс 8” стана на 10 март. В нея загинаха всичките 157 души на борда.Това беше вторият инцидент с подобен модел самолет в рамките на пет месеца. 

И при двата случая е имало проблем със системата за контрол на ъгъла на атака при излитането. Това стана причина моделите „Боинг 737 Макс” да бъдат спрени временно от полети.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.