Най-вероятната причина за инцидента е повреда в крилото

Две жертви на самолетна катастрофа. Малка машина се разби край пловдивското село Оризари. Загинаха 45-годишният пилот и 18-годишен младеж, който се е обучавал.

Най-вероятната причина за инцидента е повреда в крилото. Според очевидци то се е отчупило, докато машината е била във въздуха.

Самолетът е излетял около 10:00 часа от малко частно летище край Белозем. Той заходил над стадиона в Оризари, където по-късно трябвало да се проведе състезание с дронове. Наградата била 15-минутен полет със злополучния самолет.

Единият от загиналите край Оризари бил опитен пилот

„Чакахме да мине над стадиона и да поздрави всички състезатели, само че се случи нещастие – крилото се откъсна и самолетът се разби”, разказва Пенка Гарабетова, която е очевидец на инцидента.

Загинали са 45-годишният Стефан Василски, който е собственик на авиокбул в Белозем, откъдето е излетял самолетът, както и 18-годишният Виктор Аламански, който се учил да пилотира.

„Най-вероятно се е отворил люка на кабината, при което пилотът е дръпнал по-рязко. Аз лично видях как се откачи крилото, падна и в следващия момент самолетът загуби височина, обърна се и падна зад дърветата. Чухме удара и отидохме да помагаме”, разказва Гарабетова.

Самолет се разби край Пловдив, има загинали

Двуместният самолет е паднал в коритото на река Марица.

„Преди това се е откъснало едно от крилата и това е била причината да се стигне до тези трагични обстоятелства”, заяви старши комисар Атанас Илков, директор на МВР-Пловдив.

В ранния следобед в частната база, откъдето е излетял самолетът, влязоха следователите. Иззета е документация. Проверява се дали машината е минала технически прегледи и била ли е проверена преди да излети.

„Човек с изключителен опит – приветлив, позитивен”, коментира Иван Тачев, кмет на село Белозем.

Окръжната прокуратура в Пловдив наблюдава разследването на авиокатастрофата.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.