Традиционният символ, с който свързваме смъртта и възкресението на Христос, е Разпятието

В началото на Страстната седмица потърсихме и открихме един от съвременните символи на вярата по нашите земи. Традиционният символ, с който свързваме смъртта и възкресението на Христос, е Разпятието. У нас могат да се срещнат навсякъде и под всякаква форма.

"Метафорично казано, този кръст да бъде съдник за хората", казва кметът на село Крум Златка Тенева.

Огромният метален кръст бил монтиран в мразовит, зимен ден от група ентусиасти на "Възвишение" край димитровградското село Крумово.

Започва Страстната седмица

В определени моменти осветлението се комбинира от и с пиротехнически илюминации, за да се подсили ефектът от присъствието на кръста. Кръстът е така ситуиран, че да се вижда от пътуващите по автомагистрала "Марица", както и от жителите на десетки населени места наоколо.

20 тона в основата и 4 стоманени въжета държат кръста, така че да издържи и на ураганни ветрове. Лично Негово Високопреосвещенство Николай, митрополит Пловдивски осветил кръста и благословил стотиците присъстващи.

"Замисълът е да поработим повече върху духовното израстване на хората и метафорично казано, нека този кръст да бъде съдник за хората, когато предприемат нещо да правят", заяви Тенева.

В района има и друга забележителност, където местните хора предвиждат да вдигнат още по-висок кръст.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.