Причината е предполагаемо организиране на нарушенията на правата на човека в руската република

Съединените щати заявиха в четвъртък, че ще възпрепятстват влизането на премиера на Чечня за предполагаемо организиране на нарушенията на правата на човека в руската република. Съгласно американски закон, който изисква действия срещу чужди служители във връзка със загрижеността за правата на човека, Съединените щати съобщиха, че премиерът Муслим Хучиев и членовете на семейството му няма да получат американски визи, ако кандидатстват.

Изявление на Държавния департамент гласи, че има "достоверна информация, че Муслим Хучиев е замесен в изтезания".

Кремъл: Да се разследват твърденията за репресии срещу гейове в Чечня

Промосковският авторитарен лидер на Чечня Рамзан Кадиров миналата година издигна Хучиев, преди това кмет на чеченската столица Грозни.

Полигамията в Чечения няма да изчезне, заяви Рамзан Кадиров

Докато републиката с мнозинство мюсюлмани до голяма степен е умиротворена, чеченските власти продължават да извършват незаконни арести, изтезания и извънсъдебни убийства, според доклад от миналата година от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Общественото наименование идва в резултат на множество разриви между Русия и Съединените щати, които натиснаха президента Владимир Путин върху подкрепата на Москва за сепаратистите в Украйна и предполагаема намеса в американските избори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.