Празничният звън се избира сред 7 мелодии

Празничният звън, който възвестява благата вест за възкресението на Христос, може да бъде избран между 7 мелодии в димитровградското село Крум. А камбаните се задействат дистанционно.

„Една от придобивките, които правят църквата модерна, съвременна и уникална, е устройството за електронното биене на камбаните. Мелодиите за празник са номерирани от 1 до 7. Камбаната е програмирана автоматично да бие сутрин в 8 и следобед в 17 часа. За това биене на камбаната не е необходима човешка намеса”, разказа кметът на селото Златка Тенева.

По време на големите празници хората от Крум имат възможност да се насладят на цялата палитра от мелодии, които трите камбани са програмирани да бият. Въпреки това храмът има и клисар. От скоро той се сдобил и с нов иконостас, изграден изцяло от дарения. Всеки жител на селото дал сума според възможностите си.

НАГЛА КРАЖБА: Обраха църква в Ямбол посред бял ден

Ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев, архиерейски наместник на хасковската духовна околия

„Искам да подчертая тяхната помощ, на Златка Тенева и на нейния съпруг – комисар Тенчо Тенев. Идва, коси и чисти. Вместо да почива той работи. С много труд се получават нещата, ама една птичка пролет не прави.

Църквата в село Крум е била озарена и от „свещения огън”, който се запалва по традиция на Велика събота. Специална делегация пътувала до София, за да донесат два фенера с благодатния огън.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.