Някога мирната Буркина Фасо е все по-дестабилизирана от ислямисти, влизащи през границата с Мали

Бедната западноафриканска страна Мали поиска днес от ЕС да увеличи подкрепата за региона на Сахел на фона на поредица ислямистки нападения, съобщи БТА.

"Това е надпревара с времето", каза пред репортери след днешната министерска среща в белгийската столица между ЕС и страните от Сахел малийският министър на външните работи Тиебиле Драме.

Шестима души загинаха при нападение срещу католическа църква

Той имаше предвид неотдавнашните нападения в Централно Мали и северната част на съседна Буркина Фасо. Малийският министър призова "Европа и другите страни по света, които разполагат с нужния инструментариум и се чувстват обезпокоени от терористичната заплаха" да предприемат действия. Драме добави, че много от проблемите на региона се изострят от конфликта в Либия.

Сигурността в Сахел се влоши през последното десетилетие и там често се извършват екстремистки нападения. През дългите и недобре охранявани граници в региона могат лесно да се придвижват бойци и хора, тръгнали към Европа, отбелязва Асошиейтед прес.

В региона са активни няколко групировки, свързани с организацията ИДИЛ и Ал Каида. Във видеозапис от края на миналия месец водачът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади поздрави "братята си" в Буркина Фасо, Мали и други страни затова, че са положили клетва за вярност.

Най-малко 134 души са били убити при нападение в Мали

Някога мирната Буркина Фасо е все по-дестабилизирана от джихадисти, влизащи през границата с Мали. В неделя неизвестни лица атакуваха католическа църква по време на литургия и убиха свещеник и петима богомолци. В района често се отвличат чужденци.
Освен Мали Сахел включва още съседните на обхванатата от военен конфликт Либия Чад, Нигер и Мавритания.

"Ситуацията се влошава и трябва да направим нещо", каза белгийският министър на външните работи Дидие Рейндерс. Той заяви, че европейците "искат да видят много ясна готовност от страна на страните от Сахел да поемат отговорност за граничния контрол, за аспектите по сигурността на всички маршрути, използвани от въоръжените групировки за прехвърляне от една страна в друга".

Канадски гражданин е отвлечен в Буркина Фасо

Белгийският министър допълни, че ЕС трябва да направи повече, за да подпомогне регионалните сили чрез военна и полицейска подкрепа. Регионът е транзитен разпределителен център по маршрута на мигрантите, които искат да достигнат Европа. ЕС отдели за периода 2014-2020 г. около 8 милиарда евро, за да подкрепи развитието на Мали, Буркина Фасо, Нигер, Чад и Мавритания.

Миналата година ЕС и други донори събраха над 400 милиона евро, за да финансират регионални сили за борба с тероризма. Тези сили, които наброяват 5000 души, обаче остават зле екипирани и недобре обучени. Миналата година група, свързана с Ал Каида, взриви бомба в щабквартирата им в Централно Мали.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.