За това какво представлява болестта и как можем да се справим с нея

"Най-основните хронични чревни заболявания са болест на Крон и улцерозен колит. Улцерозният колит е болест, свързана с имунната система. Диагностицирането е трудно първоначално, ако не си обърнеш внимание. Болестта започва с дискомфорт и с диария, може дори да я сбъркаш с вирусно заболяване". Това обясни в ефира на предаването "Плюс-Минус.Коментарът след новините" Радослава Ангелова, пациент, страдащ от хронично чревно заболяване. Според нея, колкото по-рано човек започне терапия, толкова повече ще облекчи страданията си. "Това е трудна тема за жените. Отнема време преди да потърсиш помощ", каза Ангелова.

Тя обясни, че най-голямата борба на човек с тази болест, е да постигне ремисия. "Не може да се говори за пълно излекуване. Постигаш ремисия и живееш съвсем нормален живот", отбеляза Радослава.

НЗОК променя условията за изписване на биологични лекарства за някои болести

Тя каза още, че гастроентеролозите са на изключително високо ниво. "Срещнах се с прекрасни професионалисти, които стават част от твоя живот", уточни тя.

Председателят на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит Мартин Кожинков посъветва хората, които имат съмнения за подобно заболяване, веднага да потърсят помощ. "Тези, които вече са диагностицирани, трябва да бъдат упорити", обясни той. И допълни, че лечението непрекъснато еволюира.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.