Мей съобщи, че ще се оттегли на 7-ми юни

Надпреварата кой ще стане следващият премиер на Великобритания, беше открита в събота с редица таящи надежда кандидати, в момент, в който Тереза Мей се провали да извади от Европейския съюз разделената страна, пише АФП, цитиран от БТА.

Но европейските лидери настояват, че са направили окончателното си предложение след месеци на тежки преговори, които доведоха до непопулярни компромиси, за които накрая Мей плати с поста си. Гласът на британския премиер проехтя пред „Даунинг стрийт“ в петък, когато тя съобщи на британците, че ще се оттегли на 7 юни. Мей прие своята съдба заради агонизиращата държава, разделена по въпроса какво да прави с решението на избирателите на референдума през 2016 година или да се откаже от проекта за европейска интеграция след близо 50 години.

Пазарите се опасяват от риска Великобритания да напусне блока без споразумение, след като датата на излизане беше отлагана на два пъти до 31 октомври. Паундът постоянно губи от стойността от 6 май насам и британските бизнес лобита не крият тревогата си. Тяхното основно притеснение е, че настоящите водещи претенденти да оглавят Консервативната партия на Мей, казват, че ще има Brexit на всяка цена.

Британският премиер Тереза Мей подава оставка (ОБЗОР)

"Ние ще напуснем ЕС на 31 октомври, със или без споразумение", заяви бившият външен министър Борис Джонсън в Швейцария. "Начинът, по който да имаме добра сделка, е да се подготвим за никаква сделка.", допълни той. Основните предизвикателства пред Борис Джонсън идват от бившия министър по Brexit Доминик Рааб - смятан за още по-яростен евроскептик и от външния министър Джереми Хънт.

Първият дипломат на Великобритания водеше кампанията срещу Brexit, но оттогава промени позицията и влезе на първите страници през септември, сравнявайки Европейския съюз със злините на бившата съветска империя. Малко след оставката на Тереза Мей Хънт каза, че ще "обяви своята кандидатура в подходящия момент". „Ентусиазъм относно Brexit“ Съревнованието се провежда на фона на изборите за Европейски парламент, за които се очаква новата партия на антиевропейския популист Найджъл Фарадж да спечели около една трета от гласовете.

Проучванията показват, че консерваторите ще бъдат наказани заради споровете си около Brexit и ще получат пето място - най-лошият им резултат в национални избори. Кандидатите също помнят и партийното въстание заради съдбоносното решение на Мей да подмами проевропейската опозиция с обещанието за втори референдум за Brexit То беше предназначено да улесни приемането на споразумението за напускане от страна на парламента при четвъртия опит.

Меркел: Германия ще продължи да работи за "подреден" Brexit

Но този ход не й спечели никакви нови привърженици и предизвика опит за партиен преврат, който принуди Мей да си тръгне, преди да бъде изгонена. Това накара по-благосклонни към ЕС политици, като министъра по труда и пенсиите Амбър Руд да признаят, че нямат никакви шансове и няма да се борят за този пост. "Съзнавам, че Консервативната партия иска някой, който според нея е много ентусиазиран по отношение на Brexit" каза Руд за The Daily Telegraph.

Джонсън е популярна фигура, която мнозина консерватори смятат за най-добрия отговор на Фарадж. Някои политици гледат на Джонсън като на тактик, който използва Brexit за да извлече политическа полза. "Той иска да напуснем със сделка и много от неговите потенциални поддръжници очакват от него да направи това, което каза", заяви пред Financial Times човек, който е участвал в една от кампаниите за лидерския пост. Тъмни коне Членовете на партията ще започнат да избират кандидатите, докато не останат двама до 10 юни. След това финалистите ще бъдат подложени на гласуване по пощата сред около 100 000 членове на партията през юли.

Броят на кандидатите нарасна в събота, когато министърът на здравеопазването Мат Ханкок влезе в състезанието с обещание да поеме по-умерен подход. Напускането на Европейския съюз без споразумение е "неактивен политически избор, който да е на разположение на следващия премиер", каза Хенкок пред Sky News.

Първи отзиви на британски политици след оставката на Мей

На Ханкок се гледа като един от тъмните коне, които биха могли да преминат през препълнено поле с повече от дузина имена. Министърът по международно развитие Рори Стюарт също се позиционира като по-консенсусна алтернатива на Джонсън. "Сега изглежда, че (Джонсън) подкрепя Brexit без сделка", каза Стюарт пред радио "Би Би Си". "Мисля, че ще бъде огромна грешка. Унищожително, ненужно и мисля, че е нечестно."

Но нито Ханкок, нито Стюарт са казали дали ще се придържат към сегашното споразумение на Тереза Мей или ще се опитат да осигурят допълнителни отстъпки от Брюксел. Холандският премиер Марк Рюте - смятан за един от най-близките европейски съюзници на Великобритания - твърдо заяви, че "споразумението за оттегляне няма да се предоговаря".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.