Причината за решението му станаха арести на сърби в Косово

Рязка ескалация на напрежението между Сърбия и Косово - армията в Белград е приведена в пълна бойна готовност. Това се случи, след като 19 души, сред които 13 сръбски граждани, както и руснак, служител на ООН, са били арестувани при операция срещу организираната престъпност в населения предимно със сърби район, обяви Прищина.

Албанският премиер иска обединение с Косово и Балкани без граници

Ранени са били петима полицаи и шестима цивилни сърби. Външният министър на Косово заяви, че операцията е извършена срещу криминални групи по подозрения в контрабанда.

„Това е нормална дейност за нашата полиция и смятам, че това не е последната операция в Косово. Може би днес или в следващите дни ще продължим борбата с организираната престъпност”, каза Бехджет Пачоли, министър на външните работи на Косово.

Според Белград обаче, операцията на косовската полиция е опит на Прищина да поеме контрола върху северните части на Косово, граничещи със Сърбия.

„Искаме да запазим стабилността на всяка цена, но сме готови да действаме. Като върховен главнокомандващ поставих армейските ни части в пълна готовност, ако има сериозна заплаха за реда и живота на хората в Северно Косово, те ще ги защитят”, заяви президентът на Сърбия Александър Вучич.

Тачи и Рама искат албанско пространство без граници

Общо 19 косовски полицейски служители са арестувани по подозрение за контрабанда. 11 от тях са етнически сърби, четирима - етнически албанци, а други четирима босненци.

„На сръбска барикада имаше кола на ООН, в която са били служител от Русия и друг, местен служител. Причината, поради която ги ескортирахме до участъка е, че са участвали в барикадата”, съобщи Рашит Калай, директор на полицията на Косово.

Малко по-късно двамата служители на ООН са освободени по искане на Москва и мисията на световната организация и са откарани в болница за лечение. "Смятаме нахлуването на косовско-албанските специални части в северната част на региона за поредната провокация от Прищина, целяща налагане на контрол върху тези райони със сила", се казва в изявление на руското външно министерство.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.