На борда е имало 35 души

Тежък инцидент в Унгария. Седем южнокорейски туристи загинаха, а други 21 се водят за изчезнали при сблъсък на два кораба в Дунав край Будапеща. Единият от плавателните съдове е потънал, недалеч от сградата на парламента.

70 мигранти загинаха, след като кораб потъна край Тунис

30 южнокорейски туристи, трима екскурзоводи и двама души екипаж са били на малкото корабче в момента на сблъсъка. Ударът между двата плавателни съда е запечатан от охранителни камери. Инцидентът е станал около 21:00 часа местно в сряда вечерта. 

Най-малко 7 мигранти загинаха до югозападния бряг на Турция

"Виждате от записа на охранителните камери малкия кораб "Русалка", който се движи на север. И двата се движат на север, по-големият "Викинг" също. Когато стигат основите на моста Маргарет, "Русалка" по някаква причина застава пред "Викинг". Когато той я докосва, тя се обръща на страни и за около 7 секунди потъва", каза говорителят на полицията Пал Адриан.

Шестима души загинаха при инцидент с кораб в Черно море

Седем души са били спасени от ледените води на Дунав. Те са откарани в болница с хипотермия и симптоми на шок. Незабавно е започнала масирана спасителна операция, затруднена значително от лошото време, проливния дъжд и силните подводни течения.

"В момента армейски подразделения издигат потонен мост край отломките. От него водолазите ще могат да се гмуркат в Дунав, за да обследват останките на кораба", каза още полк. Габаро Золт от пожарна команда на Будапеща. 

Малкият туристически кораб е потънал, след като е бил блъснат от по-голям плавателен съд близо до парламента на страната, който се намира край Дунав. Южна Корея също е в шок. Президентът на страната заяви: "Всички мерки вече са взети, но моля всички министерства да използват всички дипломатически канали, за да си сътрудничат с унгарското правителство за издирвателната и спасителната операция, що се отнася за изчезналите хора", заяви президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин.

Движението на плавателни съдове по Дунав е строго регламентирано, а подобни инициденти са изключително редки, коментират унгарските медии.

Унгарската полиция съобщи, че единият капитан е задържан. 

"Украинският капитан на круизния кораб е разпитан от следователите като заподозрян", се казва в изявление на полицията, предаде БГНЕС.

"След като е бил разпитан, 64-годишният Юрий С., жител на Одеса, е бил задържан и е отправено искане за арест", се казва в полицейското изявление.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.