Родните клубове имаха срок до 31 май 2019 г. да посочат действителните си собственици

Според новия Закон за мерките срещу изпирането на пари, родните клубове имаха срок до 31 май 2019 г. да посочат действителните си собственици. Повечето от 14 тима в елита са се съобразили с изискването и са предоставили нужната информация, установи проверка на Gong.bg. Мнозина ще забележат, че името на Христо Стоичков не фигурира до тези на Гриша Ганчев и Юлиан Инджов в ЦСКА. Обяснението е, че легендата на българския футбол притежава само 20% от дружеството ЦСКА-1948, което е собственик на ЦСКА, a щеше да се явява действителен собственик, ако притежаваше минимум 25% от него.

Ето кои са истинските собственици на отборите от Първа лига, като Gong.bg уточнява, че информацията е подадена от самите клубове:

"Лудогорец"

Действителни собственици – физически лица:  Кирил Домусчиев, Георги Домусчиев

ЕКСКЛУЗИВНО! Кирил Домусчиев за футбола като бизнес

ЦСКА

Действителни собственици – физически лица, участващи пряко или косвено в дружеството:

Гриша Ганчев: Постигнах целта си – ЦСКА е чист и в А група

Гриша Ганчев:

Данни за притежаваните права: Гриша Ганчев се явява действителен собственик на ЦСКА-1948 (б.а. дружеството няма нищо общо с клуба ЦСКА 1948), поради обстоятелството, че същия е собственик на 38 100/тридесет и осем хиляди и сто/ броя поименни, безналични акции с право на глас от капитала на ЦСКА-1948 или съответно 38.1%/тридесет и осем цяло и една десета процента/ от общия размер на капитала на същото. Същевременно ЦСКА-1948 е едноличен собственик на всички акции от капитала на „ПФК ЦСКА-София“ ЕАД

Юлиан Инджов:

Данни за притежаваните права: Юлиан Инджов се явява действителен собственик на  ЦСКА-1948, поради обстоятелството, че същия е собственик на 38 100/тридесет и осем хиляди и сто/ броя поименни, безналични акции с право на глас от капитала на ЦСКА-1948 или съответно 38.1%/тридесет и осем цяло и една десета процента/ от общия размер на капитала на същото. Същевременно ЦСКА-1948  е едноличен собственик на всички акции от капитала на „ПФК ЦСКА-София“.

Името на Христо Стоичков не фигурира, тъй като индикация за пряко притежаване е налице, когато физическо лице притежава акционерно или дялово участие най-малко 25 на сто от юридическо лице или друго правно образувание.

"Левски"

Действителни собственици – физически лица, участващи пряко или косвено в дружеството:  Георги Попов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.