Той призова всички отговорни държавни институции да следят с абсолютен приоритет въпроса

Албанският президент Илир Мета изрази загриженост относно опасността от повторно установяване на визов режим със страните от зоната на Шенген за Албания, пише БГНЕС.

„Президентът отбелязва с дълбока загриженост опасността от възстановяване на визовия режим за Албания. След подаването на холандското заявление за връщане на визи до Европейската комисия и вчерашното предупреждение на комисаря по въпросите на имиграцията, вътрешните работи и държавността Димитрис Аврамопулос за предприемане на мерки срещу Албания, заедно с Венецуела и Колумбия, това е предупреждение за всички“, се казва в изявлението на Мета.

Албанският президент: Има ли избори на 30 юни, изкарвам армията на улицата

Той призова всички отговорни държавни институции да следят с абсолютен приоритет въпроса, който е с голяма чувствителност за всички албански граждани. „Движението без визи е едно от най-големите постижения за албанските граждани, като страна, която е претърпяла най-голяма и най-дълга изолация в региона. Всички помним дългите опашки пред вратите на посолствата, с отчаяни членове на семейства, които търсят възможност да се срещнат с децата си, роднините си или възможност да учат и пътуват в чужбина“, изтъкна Мета.

Албанският президент отложи провеждането на местните избори

Държавният глава призова спешно да се предприемат всички необходими мерки. Той подчерта също, че внимателно следи всички мнения и дискусии относно напредъка на страната в процеса на европейска интеграция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.