Бившият президент на УЕФА беше задържан заради подозрения в корупция

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини - на свобода. Футболната легенда беше освободен, след задържането му по подозрение за корупция във връзка с избора на Катар за домакин на Световното първенство през 2022-ра година.

Задържаха Мишел Платини в Париж

Изборът на арабската страна предизвика доста критики от експерти и медии, заради високите температури и предложението първенството да се проведе зимата. Това не е първо обвинение срещу французина. Той изтърпява 4-ри годишна забрана за участие и посещение на всякакви футболни дейности, след като беше обявен за виновен за получаването на нерегламентиран хонорар на стойност 2 милиона швейцарски франка.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Беше дълго, но като се има предвид въпросите, които ми задаваха няма как да не продължи дълго. Питаха ме за Евро 2016, за Световното първенство в Русия, за Световното първенство в Катар, за Пари Сен-Жермен, ФИФА, за много много теми и аз отговорих на всичко това. Не знам защо съм тук, но отговорих на всички въпроси”, заяви Платини.

През 2010 година, 9 дни преди да бъде гласувано избирането на Катар за домакин на Световното първенство през 2022 година, Мишел Платини се самопоканва на таен обяд с Николас Саркози и представители на катарската висша власт в Елисейкия дворец. Малко по-късно се оказва, че същите катарски собственици закупуват футболния отбор „Пари Сен Жермен”. Платини твърди, че не е знаел, че те ще бъдат там и че е отишъл в Елисейкия дворец, за да съобщи решението си за кого ще гласува на Саркози. До онзи момент всички са знаели, че ще гласува за САЩ, но нещо тогава е наклонило везните към Катар.

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.