Джаред Къшнър изложи инвестиционна програма за десетки милиарди

Зетят на Доналд Тръмп представи своя план за мир в Палестина. Джаред Къшнър, който освен съпруг на дъщерята на американския президент заема и поста на негов съветник за Близкия Изток, изложи инвестиционна програма за десетки милиарди.

Планът се казва "С мир към просперитет". Той ще бъде представен официално на конференция в Бахрейн и предвижда инвестиции за 50 милиарда долара в инфраструктурата на Палестина и икономиките на съседните арабски държави.

САЩ са извършили хакерска атака срещу Иран

Планът, обаче, не съдържа политическо решение на блокираните преговори между израелци и палестинци. Това накара много политици и обществени фигури в арабския свят автоматично да отхвърлят предложеното от Къшнър и Тръмп.

"Според мен, всичко което казват е лъжа. Ако съберат 50 милиарда, те ще отидат в джобовете на Джаред Къшнър. Предложените проекти ще се отлагат, а арабските страни ще бъдат разделени от интересите около тези проекти. Изглежда, че американците се опитват да ни угояват, както храниш овцата, преди да я заколиш за празника", коментира Абас Заки, представител на Фатах.

Тръмп: Не се стремя към война с Иран

"Разговорите в Бахрейн не са реални. Този Къшнър е търговец и новак в политиката. Всичко, което казва, вероятно не идва от него. Идва от Нетаняху. Щом Бенямин Нетаняху поиска нещо, Тръмп го превръща в реалност", каза Зухаир Хатиб, жител на Витлеем.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.