Депутатите приеха промяната в Изборния кодекс

Окончателно -  гласуваме и с машини на всички избори без местния вот. Това решиха депутатите с промените на Изборния кодекс, приети на второ четене днес. През октомври ще избираме кметове и общински съветници с хартиена бюлетина.

Това не последната поправка на Изборния кодекс. От ГЕРБ искат след вота  наесен той отново да се обсъжда, за да се изчистят проблемите  при гласуването с машини и да се гарантира прозрачен изборен процес. „Призовавам всички националноотговорни политически сили наистина да поемат нашата протегната ръка за консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс след провеждането на местните избори”,обясни  Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

УПРАВЛЯВАЩИ И ОПОЗИЦИЯ В СПОР: Да има ли машинно гласуване на местните избори?

 На протегнатата ръка, социалистите не повярваха. В променената позиция на ГЕРБ те видяха опит за служебна победа на местния вот. „Аз разбирам основния мотив на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване а именно рискът от провала на местните избори-нали така колеги”, заяви  Драгомир Стойнев от БСП.

„Това е закон, не книга- игра. Не може да се връщаш на него всеки ден според различните си констатации”, коментира Крум Зарков от левицата.

Управляващите напомниха, че машинното гласуване е въведено от ГЕРБ. Отвърнаха и на атаките от ляво, че често променят  правилата  непосредствено преди избори. „2013 година -  три месеца преди изборите кой смени изборния кодекс, ама изцяло. Вие и сегашният омбудсман”, каза  депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

Правната комисия: Избираме кметове само с хартиена бюлетина

Протегнатата ръка на управляващите беше приета от ДПС, но под условие. „Ще приемем да няма наесен гласуване с машини...ще внесем след местните всички наши предложения които ни притесняват и са проблем”, категоричен бе колегата му от ДПС Хамид Хамид.

До днешното решение се стигна след като вчера управляващите направи крачка назад като допуснаха  и на парламентарните избори да се гласува с машини.Така днес поправките бяха одобрени с гласовете на ГЕРБ, Париотите, ДПС и Воля.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.