"Безопасността на жителите на Архангелската област е гарантирана изцяло", твърди Дмитрий Песков

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира експлозията в Архангелска област и призова журналистите да се позовават на съобщенията на руските компетентни органи, а не на президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава БТА. 

Радиацията в Северодвинск - от 4 до 16 пъти над нормата след ядрената експлозия

По-рано Тръмп обяви в Twitter, че САЩ са получили много ценна информация от експлозията на ракетен двигател в Русия и че разполагат с подобни ракети, макар и "по-напреднали технологии". "Експлозията на руската "Skyfall" - названието по класификацията на НАТО на крилатата ракета "Буревестник" с неограничен обхват и малогабаритна свърхмощна ядрена установка, накара хората да се тревожат за качеството на въздуха в района на обекта и далеч отвъд пределите му. Лошо!", коментира в социалната мрежа американският президент. 

Инцидентът стана на 8 август на военен полигон край Северодвинск, в североизточната руска Архангелска област. Два дни по-късно руската държавна агенция "Росатом" обяви, че петима нейни служители са загинали и трима са били ранени след възникнал пожар и последвал взрив по време на ракетни изпитания на морска платформа. 

Песков подчерта, че безопасността на жителите на Архангелската област е гарантирана изцяло. Кремъл е уверен в уникалността и превъзходството на руските ракетни системи над чуждестранните, въпреки че в САЩ разработват подобно оръжие, допълни той. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.