Лекарите там напуснаха заради ниско възнаграждение

Отделението по неврология във видинската болница от неделя е без лекари. Те напуснаха след едномесечно предизвестие, защото заплатите им са твърде ниски. След около месец болницата ще остане и без медицински сестри, защото те също са заявили желанието си да напуснат в края на септември.

А най-близката болница, където хората могат да получат помощ е на повече от 100 километра

ЗАРАДИ НИСКИ ЗАПЛАТИ: Медиците в Русе на протест

„В момента има двама лекари. Единият работи нощна, а другият дневна смяна. Те обаче не са специалисти. Тоест, могат да лекуват, но не и да изписват пациенти. Ако го изпишем, това означава, че е излекуван за сметка на болницата”, заяви в ефира на „Здравей, България” старшата сестра на отделението Даниела Милова.

По думите й заплатата на медиците е 580 лв., което е крайно недостатъчно. Тя допълни, че в момента в отделението има 6 пациенти. В неделя са били изписани голяма част от болните.

По-късно през деня стана ясно, че лекар от друго отделение е преназначен в това по неврология. "До края на деня, трябва да назнача втори колега невролог и отделението да продължи да работи, както е работило досега, обясни д-р Цветан Василев, директор на МБАЛ "Света Петка".

Междувременно с разпространено писмо от заместник-министъра на здравеопазването се разбра, че се търсят медицински специалисти, които са бъдат командировани във видинската болница или да решат да работят в нея за постоянно. 

Заради по-високи приходи за месец юли, е възможно специалистите в болницата да получат допълнителни възнаграждения, които може би ще ги задържат на работното им място. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.