От „Даунинг стрийт 10” уточняват, че се работи върху създаването на нова имиграционна система

Великобритания ще прекрати незабавно европейските правила за свободното движение на хора след излизането от Европейския съюз на 31 октомври. Това обяви правителството в Лондон.

Бившият премиер Тереза Мей предвиждаше преходен период дори при липса на споразумение за Brexit. От „Даунинг стрийт 10” уточняват, че се работи върху създаването на нова имиграционна система.

Междувременно Борис Джонсън е изпратил до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което предлага предпазният механизъм за ирландската граница да бъде заменен с алтернативни договорености.

Джонсън призова Германия и Франция да направят компромис за Brexit

Целта му е да се гарантира, че след Brexit няма да се въвежда твърда граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Европейският съюз обаче е категоричен, че споразумението за излизане на Великобритания не може да бъде предоговаряно.

Междувременно Борис Джонсън е изпратил до председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмо, в което предлага предпазният механизъм за ирландската граница да бъде заменен с алтернативни договорености. Целта му е да се гарантира, че след Brexit няма да се въвежда твърда граница между Република Ирландия и британската провинция Северна Ирландия.

Европейският съюз обаче е категоричен, че споразумението за излизане на Великобритания не може да бъде предоговаряно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.