Мъжът е настанен в болница с травми на краката и ръцете

Първо по NOVA говори мъжът, който оцеля по чудо при взрив на граната в склад за скрап край Разлог. Пострадалият е настанен в болница с тежка травма на ръката.

Пламен Найденов е трябвало да реже желязо, струпано на купчина, с шлайф.

„Както режех желязо, изведнъж стана взрив. Бях с предпазни дрехи. Ударната вълна обаче ме изхвърли на около метър. Нямаше как да предположа, че става въпрос за граната”, поясни пострадалият Пламен Найденов.

Граната избухна в склад в Разлог, работник пострада тежко

Мъжът твърди, че е бил облечен със защитни дрехи и е режел желязото при всички необходими условия за безопасност. Не е имало как да реагира, затова инстинктивно се е предпазил само с ръката.

„Не е губил съзнание. Има гръдна травма, но тя не е  достигнала до белия дроб. Основната травма е на лявата ръка. Има открити рани, счупвания. Не може да кажем колко дълго ще продължи възстановяванието. Очевидно е извадил голям късмет, тъй като цялата ударна вълна вероятно е поета от крайника. Това го е предпазило от по-сериозни наранявания на вътрешни органи и на белия дроб, които могат да бъдат и фатални”, каза д-р Александър Сакелариев.

От фирмата обясниха, че са напълно изрядни, но не знаят как експлозивът е попаднал в купчината желязо. Пламен Найденов и всички останали работници са застраховани от работодателя си.

Инспекцията по труда проверява случая. А службите още установяват пътя на гранатата до цеха за желязо. 

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.