"Не съм сигурен дали турската армия може бързо да поеме контрола над ситуацията", добави той

Опасността джихадисти от ИДИЛ да се окажат на свобода в Сирия е напълно реална. За това предупреди руският президент Владимир Путин.

Общият брой на задържаните терористи в Североизточна Сирия се оценява на 12 000 души. Поне 4 000 от тях са европейци и други чужденци, отишли да се присъединят към самообявилия се халифат.

Съветът за сигурност на ООН не постигна консенсус за кризата в Сирия

Между 1200 и 1500 от тези джихадисти се намират в териториите, които Турция смята да завземе. Те са в около 30 лагера и сгради, пригодени за затвори.

Ердоган заплаши ЕС, че ще отвори границите за бежанците

Без резултат приключи заседанието на Съвета за сигурност на ООН, посветено на турската военна операция в Сирия. Европейските държави поискаха спиране на военните действия, а Русия, която е съюзник на Сирия, призова за сдържаност и пряк диалог между двете страни.

„Дълбоко сме обезпокоени от турската военна операция в Североизточна Сирия. Призоваваме Турция да прекрати едностранната военна операция, тъй като не смятаме, че тя ще има ефект на фона на турските притеснения за сигурността й. Подновяването на военните действия допълнително ще навреди на стабилността на целия регион”, заяви Юрген Шулц, посланик на Германия в ООН.

САЩ отново отправиха остро предупреждение към Анкара.

„Турция сега е отговорна да гарантира, че всички задържани бойци от ИДИЛ ще останат в затворите и че ИДИЛ няма да се възстанови под никаква форма. Ако Турция не спазва тези правила и не защитава уязвимото население, ще има последствия”, предупреди Кели Крафт, посланик на САЩ в ООН.

Междувременно, Доналд Тръмп предложи да посредничи между Турция и кюрдите и заяви, че Съединените щати имат три възможности.

„Можем да докараме военните да победим всички отново. Можем финансово да направим някои много силни неща на Турция, така че да се укротят малко. Имаме много добри отношения с кюрдите и можем да посредничим. Надявам се, че можем да посредничим”, заяви Тръмп.

Турската операция в Сирия създава напрежение и в американския Конгрес. Трийсетина републиканци обявиха, че подготвят налагането на санкции на Турция заради действията срещу кюрдите в Сирия. А демократите обвиниха Тръмп, че с предателството спрямо кюрдите излага Америка на опасност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.