Днешните заглавни статии задават на читателите си въпроса: "Когато правителството крие истината от вас, какво прикрива?"

Вестниците в Австралия излязоха с почернени първи страници. Конкурентните издания показаха солидарност, като протестираха срещу намесата в работата им от страна на властите. Изданията излязоха със зачеркнат текст и печат, на който пише "тайна".

Според журналистите, нов закон за националната сигурност в Австралия на практика е използван, за да се крие информация от медиите. Правителството декларира, че подкрепя свободата на словото, но добави, че никой не е над закона. През юни редакциите на две от най-големите медии бяха обискирани от полицаи. Властите търсеха източника на теч на информация от армията и тайните служби.

 

Днешните заглавни статии задават на читателите си въпроса: "Когато правителството крие истината от вас, какво прикрива?"

През юни редакциите на две от най-големите медии бяха обискирани от полицаи. Властите търсеха източника на теч на информация от армията и тайните служби.

"Медиите обичайно са в яростна конкуренция, но този път се обединиха заради два рейда на полицията. Единият беше в дома на журналистка, другият в редакцията на медия. И двата бяха след публикации, които представляват обществен интерес. Гражданите имат право да знаят, че тайната служба, която се занимава с чуждестранните разузнавачи, в един момент може да добие правото да работи във вътрешността на страната. Това би трябвало поне да бъде подложено на дебат", коментира политическият кореспондент на „Найн Нюз” Крис Йоуман.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.