Снимка: iStock
Изследователка не препоръчва да се консумират плодове, ако една трета от повърхността им е развалена
Изследователка от Политехническия университет във Валенсия не препоръчва да се консумират плодове, ако една трета от повърхността им е развалена, пише в. „Росийская газета". В частност това важи за ябълките.
В процеса на гниене се появяват микотоксини, които могат да се разпространят в здравата част на плода, при това без видими симптоми.
Защо е хубаво да ядем по едно авокадо на ден
„Това са вещества, произведени от гъбички, които не миришат и нямат вкус. Те обаче могат да доведат до хронична интоксикация, която може да причини сериозни здравословни проблеми, като например рак на черния дроб и бъбреците. Рискът от инфекция е особено висок след консумация на развалени ябълки", обяснява изследователката Роса Порсел, цитирана от БТА.
Микотоксините не изчезват при термична обработка. Поради тази причина е препоръчително да не се използват развалени ябълки за пай или компот. Освен това трябва да се помни, че мухълът често има „корени", които проникват отвъд границите на повредената повърхност и не се виждат с просто око.
„Затова преди употреба е по-добре да нарежете съмнителния плод. Ако забележите и най-малката промяна в цвета и текстурата на даден продукт, трябва да го изхвърлите", допълва изследователката.
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.
Редактор: Росана Манева