Демонстрациите продължават вече два дни в хонконгския Политехнически университет

Десетки протестиращи в Хонконг избягаха от обсаден университетски кампус, спускайки се с въже от мост до магистрала, съобщава БГНЕС.

Веднъж спуснали се на пътя, бегълците са прибирани от чакащи мотоциклетисти.

Демонстрациите продължават вече два дни в хонконгския Политехнически университет (PolyU) и полицията заплаши, че ще използва смъртоносна сила, за да ги прогони.

Десетки войници излязоха от казармите в Хонконг в събота, за да помогнат за прочистването на близките улици от отломки и барикади, разпръснати от протестиращите.

СБЛЪСЪЦИ В ХОНКОНГ: Полицията щурмува кампус, окупиран от студенти

След поредния уикенд с насилие протестиращите подпалиха входа на университета днес сутринта, за да се защитят от полицията.

В последните дни сблъсъците се засилиха в Хонконг, протестиращите промениха тактиката и започнаха да заемат университетски кампуси. От съображения за сигурност всички училища са затворени и няма да отворят до второ нареждане.

Масови протести, провокирани от разглеждането на законопроекта за екстрадиция, се провеждат в Хонконг от началото на юни. От тогава досега са задържани повече от 3600 души, най-младият от които е на 12 години. Над 1500 са хоспитализирани с различни наранявания. Ранени са повече от 400 полицаи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.