Вулканът е най-активният в страната и въпреки това е и най-посещаваният

Изчезнали и загинали туристи в Нова Зеландия. Вулкан изригна на популярен за посещения малък остров. Потвърдена е смъртта на петима души. 23-ма са ранените след инцидента. На острова е имало 50 души в момента на изригването, заяви премиерът на Нова Зеландия. 

 

Въпреки че е най-активният вулкан в страната, той е популярна дестинация за туристи от цял свят. До острова ежедневно се организират посещения. А изригването беше заснето от турист на едно от корабчетата. На кадрите се виждат и хората, които чакат да бъдат евакуирани.

Полет от Амстердам за Мексико сити, се върна заради изригването на вулкан (ВИДЕО+СНИМКИ)

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от българското министерство на външните работи. По информация на българското посолство в Канбера, Австралия, акредитирано и за Нова Зеландия, проливните дъждове са довели до затваряне на магистрали и пътища, както и до прекъсвания на комуникациите. Мисията ни в Канбера е в постоянен контакт с местните власти.

 

 

От министерството препоръчват на българските граждани, пребиваващи в Нова Зеландия или пътуващи за страната, да се осведомяват за актуалната обстановка от ТУК и ТУК.

При необходимост сънародниците ни могат да се свържат с посолството в Канбера на следните телефони: +612 62 86 97 00, +614 38 00 51 87

 

 

„За съжаление мога да потвърдя, че петима души са загинали при изригването на Белия остров. Няколко други са откарани в болница, те са с изгаряния”, обяви заместник-директорът на полицията Джон Тимс.

Малко по-късно полицията уточни, че не вярват да има още оцелели на острова, който е популярна туристическа дестинация. До там ежедневно се организират разходки с корабче.

„Заради риска, спасителните служби не могат да достигнат острова, защото е нестабилен. Има възможност за нови изригвания. Мястото не е безопасно. В момента островът е обявен за зона, забранена за полети”, добави Тимс.

Изригна най-активният вулкан в Япония

“Ситуацията продължава да е динамична. Знаем ,че на острова е имало голям брой туристи - както новозеландци, така и чужденци. Знам че хората са много притеснени за близките си. Полицията прави всичко възможно”, заяви премиерът на страната Джасинда Ардърн.

Белият остров се намира на около 50 километра от бреговете на Нова Зеландия, в живописния залив Пленти и е една от най-посещаваните дестинации.

“Не е голямо изригване и вероятно пепелта няма да стигне до континента. Все пак стълбът се издига на 12 километра в небето, но по скалата на вулканични изригвания, не е голямо”, заяви Кен Гледхил.

Белият остров е най-активният вулкан в Нова Зеландия, но въпреки това всяка година той е посещаван от около 100 хиляди туристи. Изригванията са чести, като последното е било през 2016 година. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.