То ще бъде безплатно за децата

 Нова надежда за болните от епилепсия. Благодарение на "Българската коледа"  най-тежките и сложни случаи, вече ще могат да бъдат диагностицирани и лекувани у нас. Модерното оборудване е дарено на университетската болница "Св. Иван Рилски".

С нея е възможно едновременното провеждане на ЕЕГ и ядрено-магнитен резонанс /ЯМР/. Предимството на този метод е, че прецизно показва епилептичното огнище и дали пациентът може да бъде опериран. Методът ще се приложи за първи път в България,а страната ни е една от малкото в света,в които този тип изследване ще се провежда.

Епилепсията е една от диагнозите на петгодишната Теди. Макар и крехка на възраст, тя вече е преминала през 12 операции. „На 20 дни и беше първата операция и другите вече с последствие и всичко е по спешност. Тя слава Богу вече няма припадъци, взимаме си  лекарствата превантивно

С помощта на техниката шанс за подобрение имат и други малки пациенти. „Тази каска и  тази апаратура,която ни е дарена от „Българската коледа” позволява регистрация на електрическа активност включително епилептична, която за нас е най-важна от пациент, който успоредно получава ЯМР”, каза д-р Петя Димова от УМБАЛ „Свети Иван Рилски”.

Двете паралелни изследвания локализират мястото, от което тръгват епилептичните пристъпи.

Част от хората с увреждания могат да останат без лична помощ

Благодарение на точната диагностика пациентите с тежка форма на болестта,  могат да бъдат оперирани. „За да може да оперираме само 300 пациенти за тези 10 години ние сме изследвали около 2000. А това означава, че около 1700 не са стигнали до интервенция, защото не можем да определим зоната, откъдето тръгват”, обясни доц. д-р Красимир Минкин от лечебното заведение.

Новият за България метод вдъхва надежда и на родителите. „Затова се надяваме, че това изследване,което е на толкова високо ниво, ще помогне на много дечица да спрат да имат епилепсия или поне да бъде овладяна дотам, че да имат нормален живот.”, каза Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

А в това отношение статистиката е обнадеждаваща. „Това може да се постигне при 70% от пациентите - т.е. да има пълно прекъсване на пристъпите  след това.  Довчера да е нямал пристъпи, днес да го оперираме и утре да спре да има пристъпи. При около 20% има значително подобрение, а при 10% няма подобрение”, коментира доц. Красимир Минкин.

С дарението от "Българската Коледа" страната ни си извоюва място сред 4 най-реномираните центрове за лечение на епилепсия в света.