Бившият президент е осъден по обвинение в държавна измяна

Прецедент в Пакистан - за първи път в историята на страната бивш военен лидер беше осъден на смърт. Генерал Первез Мушараф, който взе властта с военен преврат през 1999 година, получи най-тежкото наказание за държавна измяна.

С два на един гласа специалният трибунал в Исламабад реши, че бившият военен лидер е виновен за суспендиране на конституцията през 2007 година. Това, според съдиите, е държавна измяна, която се наказва със смърт. 

 „Смятаме, че тази присъда е погрешна. Ще има референдум по случая. Трябва да се проведе референдум в страната за това”, каза Ахтар Шах - адвокат на генерал Мушараф.

Обвиниха Мушараф за убийството на Беназир Бхуто

76-годишният генерал Мушараф идва на власт през 1999 година с безкръвен преврат и е президент на Пакистан от 2001 до 2008 година. През 2007 година той въведе извънредно положение, а година по-късно подаде оставка, за да се спаси от импийчмънт.

 

 

„Съдът осъди Первез Мушараф на смърт, което със сигурност е добра стъпка в съответствие с правосъдието. Но моят въпрос е кой ще върне Первез Мушараф в Пакистан, за да бъде изпъленна присъдата? Кой ще изпълни смъртната присъда?”, коментира Муктар Ахмед - професор в колежа в Карачи.

Заради пълната си подкрепа към Вашингтон в борбата срещу тероризма, генералът си навлече гнева на Ал Кайда. Той застана на страната на Джордж Буш веднага след атентатите от 11-ти септември, а терористите два пъти организираха неуспешни атентати срещу пакистанския военен лидер. От 2016 година Мушараф се лекува в Дубай.