Вотът се очаква по-късно тази вечер

Доналд Тръмп може да бъде изгонен предсрочно от белия дом. На исторически вот, конгресът гласува за импийчмънт и така Тръмп стана третият президент в историята на Съединените щати, подложен на тази процедура.

Може ли това да е краят на играта? Окончателната дума има Сенатът.

Конгресът ще гласува за импийчмънта на Доналд Тръмп

След 11 часа дебати, историческият вот стана факт, в доминираната от демократите долна камара на парламента.

“Член първи е приет”, каза Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите.

Така беше сложена точка на месеци политическо противопоставяне. Президентът Тръмп разбра новината на митинг в Мичиган.

 „Не се усещам импийчнат”, каза още Доналд Тръмп.

Камарата на представителите гласува по две обвинения за импийчмънт срещу него - за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на Конгреса. В основата на процеса е разследването за натиск от страна на Доналд Тръмп над  украинския му колега Володимир Зеленски, да разследва потенциалния кандидат на Демократите за президент - Джо Байдън.

 „Преди това историческо гласуване днес, седмица преди Коледа искам да запомните: Пилат Понтийски даде на Исус възможността да се изправи срещу обвинителите си. По време на този измислен процес, Пилат Понтийски предостави повече права на Исус, отколкото демократите позволиха на този президент в този процес”, заяви Бари Лудермилк от Републиканска партия.

Възможен ли е импийчмънт на Тръмп?

След Долната камара на Конгреса, въпростъ ще отиде в Сената на Съединените щати. За да бъде свален Тръмп от поста, две трети от сенаторите трябва да гласуват срещу него. Вероятността за това е минимална, а Клинтън през 90-те и Андрю Джонсън в средата на 19 век останаха в Белия дом, точно след като Сената не гласува срещу тях.

“Трябва да ни е грижа за съюзниците ни, трябва да ни е грижа за Украйна, трябва да ни е грижа за страна, която се бори за свобода и демокрация. Трябваше да ни е грижа за демокрацията”, каза Адам Шиф, Демократическа партия.

Въпреки категоричния вот, президентът не промени позицията си: „Не съм направил нищо лошо. Нищо. Това просто е оправдание”, каза още Тръмп.

 „Направихме това, което трябваше да се направи. В този тъжен ден Камарата дества, за да защити конституцията на Съединените щати”, заяви Пелоси.

Сега Тръмп ще бъде изправен пред Сената, където републиканците му имат солидно мнозинство и се очаква да го оневинят.