Това гласуване не е краят на процедурата

След маратонско заседание, продължило близо 12 часа, американската Камара на представителите одобри и двете обвинения за импийчмънт на президента Доналд Тръмп. 

Едното е за злоупотреба с власт, като твърди се Тръмп е оказал натиск върху Украйна да разследва негов политически съперник. Второто обвинение е за възпрепятстване работата на Конгреса като Тръмп е отказал да сътрудничи на разследването срещу него.

Гласуването в Камарата не е краят на процедурата. За да бъде свален Доналд Тръмп от поста ще трябва да се произнесе и Сенатът, където мнозинство имат републиканците.

“Със своите действия днес, демократите на лудата Нанси Пелоси си сложиха вечния знак на срама. Това е позор! Депутатите демократи не вярват, че вие имате правото да си избирате президент.  Незаконният партиен импийчмънт е политически самоубийствен поход на Демократическата партия!”, каза Доналд Тръмп

„18 декември е велик ден за Конституцията на Съединените щати. Това обаче е и тъжен ден за Америка, защото безразсъдните действия на президента ни принудиха да прибегнем до членовете за импийчмънт”, заяви Нанси Пелоси