Той е изпълнявал полет до столицата Нурсултан

Самолетна катастрофа в Казахстан отне живота на 12 души. По-голяма част от пътниците са оцелели като по чудо.

От развалините на разбитата машина бяха извадени живи две бебета. Самолетът се е ударил в сграда, малко след излитането. Излетял е от Алмати - най-големият град в Казахстан за столицата Нурсултан. По-малко от 1 минута след това, контактът с него бил загубен.

На борда на самолета „Фокер” на местната компания „Бек Еър” пътували 93-ма души и 5-членен екипаж. Всички осем деца на борда са оцелели, а две бебета бяха извадени невредими. Катастрофата е станала малко след излитането от Алмати за столицата Нурсултан. В този момент в района е имало гъста мъгла.

„Първоначалната информация е, че самолетът е докоснал пистата с опашката си два пъти. Техническа комисия разследва, ще бъде създадена и авиационна комисия, която да установи дали е имало техническа неизправност”, коментира вицепремиерът на Казахстан Роман Склиар.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По първоначална информация самолетът е загубил височина преди да се удари в бетонна бариера, а след това в двуетажна сграда. Машината не се е запалила при удара, което е могло да доведе до много повече жертви, коментират експерти. 60 души са приети в болница с различни наранявания. Състоянието на част от тях е критично.

„Казахстанското управление за гражданска авиация спира всички полети на авиокомпания „Бек Еър”, докато обстоятелствата не бъдат изяснени”, допълни Склиар.

Президентът на Казахстан обяви ден на национален траур в памет на загиналите при катастрофата. Сред жертвите няма български граждани. 

Премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева изпратиха съболезнователни телеграми и пожелания за бързо възстановяване на пострадалите.